Karin Wahlberg – Än finns det hopp

Publicerat: 10 april, 2015 i 2015, Toppbetyg (betyget 8 eller högre)

ladda ned (6)

Serie: Lasarettet del 1
Utgiven 2013-08-22 på förlaget ”Wahlström & Widstrand”
Utgiven som ljudbok 2013-09-04  på förlaget ”Bonnier Audio”
Speltid; 17 timmar 20 minuter
Uppläsare: Anna Maria Käll

Vi får i den här första delen av en sjukhustriologi ” Lasarettet” möta Sverige år 1953, en polioepidemi har drabbat vårt land. Historien utspelar sig kring den fiktiva staden Ekstad och främst då dess lasarett. Vi får möta de unga sjuksköterskestuderande flickorna Ella-Kristin vilken delar rum med Stina, deras övriga liv ter sig dock olika. Vilket också är fallet med de 17 åriga skolflickorna Ulla och Gittan, då Ulla blir inlagd på sjukhuset efter att ha drabbats av polio. På sjukhuset arbetar doktor Carl vilken är Ella-Kristins tilltänkta make. Där arbetar också Egon vars fru doktorinnan Nancy vi får lära känna väl boken igenom.

Min recension: I början av boken lästes det upp en lång räcka av personer vilket gjorde att jag trodde att det skulle bli krångligt att hålla ordning på alla personer i boken. Detta flyter dock på utan problem tack vare författarens sätt att på ett tydligt sätt låta personerna och karaktärerna ta plats. Historien är mycket inressant ur flera synvinklar, ett stycke Sverige på -50 talet, familjeliv ur ett kvinnligt perspektiv och sjukhusmiljön med dess inrutade mönster och hirarkier. Boken är skriven på ett mycket underhållande och lättillgängligt sätt vilket gör att underhållningsvärdet även är stort. Det är kort sagt svårt att sluta lyssna på detta lättsamma stycke svensk historia.

Varför ska du lyssna på boken: Du får en inblick i Sverige på 50-talet, vilket kan vara intressant ur många synvinklar, det ger ju exempelvis en förståelse för det nuvarande samhället genom ett dåtida perspektiv.

Uppläsare Anna Maria Käll har en mycket behaglig röst vilket förstärker intrycket och gör boken än mer värd att lyssnas på.

Betyg: 9 av 10

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s